Szegedi összefogással rendezik meg a 2017-es Dóm téri ajándékkoncertet

A Szegedi Szabadtéri Játékok, a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Szegedi Kortárs Balett együttműködésével rendezik meg a 2017-es Dóm téri ajándékkoncertet.

Herczeg Tamás, a fesztivál igazgatója a produkcióról tartott szerdai sajtótájékoztatón elmondta, az ajándékkoncertet 2003-ban rendezte meg először a szabadtéri játékok akkori igazgatójának, Székhelyi Józsefnek az ötlete alapján. Ekkor fogalmazódott meg elsőként, hogy a fesztivál közönségének ajándékként biztosítsa a vezetés a szimfonikus zenekari élményt. Már az első alkalommal a kezdeményezés részesévé vált a Szegedi Szimfonikus Zenekar. A koncertet jövőre a város három meghatározó kulturális intézményének együttműködésével augusztus 24-én rendezik meg, ezzel zárul a fesztivál 2017-es évadja.
Lukácsházi Győző, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója szerint a kezdeményezés egyik célja, hogy gyarapítsák a klasszikus zene hallgatóinak táborát, hiszen kevés olyan alkalom van, amikor egyszerre négyezer ember előtt tud játszani az együttes.

A műsor első részében Kodály Zoltán művei csendülnek majd föl a zeneszerző születésének 135. és halálának 50. évfordulója alkalmából. A közönség a Páva-variációkat és a Galántai táncokat hallhatja, a zenekart a jövőre 80. születésnapját ünneplő Pál Tamás vezényli majd.

Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője közölte, a jövőre alapításának harmincadik évfordulóját ünneplő együttes egyik legnépszerűbb produkcióját, a Carmina Buranát adja elő a Dóm téren. A Carl Orff darabjára készült koreográfiát a kortárs táncszínházi produkciók között nemzetközileg is szinte egyedülálló módon már 15 éve repertoáron tartják, világszerte sikert arattak vele. A színpad méreteihez alkalmazkodva egy kicsit átalakítják a darabot, és a társulat húszfős tánckarral egészül ki.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?