Nőtt a Csongrád megyei vállalkozások árbevétele

A Csongrád megyei székhelyű, kettős könyvvitelt vezető vállalkozások 2015-ben 2004,3 milliárd forint nettó árbevételt értek el, ami 2,2 százalékkal haladta meg az előző évit – derül ki a száz legnagyobb helyi céget bemutató kiadványból, amelyet pénteken mutattak be.

Az árbevétel 59 százalékát a TOP 100 vállalkozás érte el, ezeknek köszönhető az árbevétel növekmény. A megyei cégek nettó árbevételének közel háromnegyede három nemzetgazdasági ágból – kereskedelem, gépjárműjavítás, feldolgozóipar, villamosenergia, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás – származik. A nettó árbevétel egyötödét az export teszi ki, ami 2015-ben 415,8 milliárd forint volt, 6,5 százalékkal magasabb az előző évhez képest. Az export árbevétel több mint háromnegyede egyetlen nemzetgazdasági ág, a feldolgozóipar teljesítménye, a növekedéséhez a legnagyobb részben a gumi-, műanyagtermék gyártása és az élelmiszer, ital, dohány gyártása járult hozzá.

Csongrád megye legnagyobb exportőrei ágynemű-garnitúrák, textíliák, gumi- és műanyagipari termékek, nyers és feldolgozott sertés- és baromfitermékek, tejtermékek, gabonafélék, szaniterek, gépek, villamosipari termékek kivitelét végzik, jellemzően Szerbia, Oroszország, a Közel- és Távol-Kelet országai felé. Az importforgalom jellemző árukörei: élelmiszer ízesítők, adalékanyagok, gumiipari alapanyagok, szerszámok, gépek, textiltermékek, szaniteráruk. Az áruk származási helyei Szerbia, Oroszország, az Amerikai Egyesült Államok és a távol-keleti országok.

Csongrád megyében 2015-ben a legnagyobb, nettó 109,655 milliárd forintos árbevételt az ENKSZ Észak-Dél Regionális Földgázszolgáltató Zrt. érte el, a második 98,267 milliárd forinttal az EDF DÉMÁSZ Zrt., a harmadik 73,699 milliárd forinttal a PICK Szeged Zrt. – derül ki a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Csongrád Megyei Adó-és Vámigazgatósága, a Központi Statisztikai Hivatal szegedi főosztálya, valamint az Enterprise Europe Network Dél-alföldi Irodája együttműködésében készült kiadványból.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?