Szmogriadó Szegeden

A szálló por magas koncentrációja miatt kedden Szegeden elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát – tájékoztatta a polgármesteri kabinet az MTI-t. Nyíregyházán ugyanakkor a polgármester visszavonta a füstködriadó tájékoztatási fokozatát a javuló levegőminőség miatt.

Szegeden annak érdekében, hogy ne növekedjen a szálló por koncentrációja, kérték az érintetteket, hogy mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát, az ezeket alkalmazó ipari létesítményeket pedig arra kérték, hogy negyedével csökkentsék a füstgázkibocsátást. A gépjárműhasználóktól azt kérték, hogy válasszák a tömegközlekedést. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szegedi magaslégköri obszervatóriumának tájékoztatása alapján a légszennyezést csökkentő időjárási változás csak csütörtöktől várható a Tisza-parti városban – áll a közleményben. Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) környezet-egészségügyi igazgatóságának térképén kedden a szálló por magas koncentrációja miatt Szegedet jelölték a veszélyes levegő minőséget jelző piros, 14 másik települést – köztük a fővárost – egészségtelen levegő minőséget jelző narancssárga színnel.

Több városban, így Budapesten, Miskolcon, Sajószentpéteren, Debrecenben, Nyíregyházán hétfőn rendelték el a szmogriadó tájékoztatási fokozatát a levegő romló minősége miatt. Ezt az intézkedés Nyíregyházán kedden visszavonták.

Forrás: MTI

 

Vélemény, hozzászólás?