Moholy-Nagy és a szegedi avantgárd címmel nyílik kiállítás a Móra-múzeumban

Moholy-Nagy László grafikáiból és a művész szegedi pályatársainak alkotásaiból nyílik kiállítás csütörtökön a Móra Ferenc Múzeumban – tájékoztatta a közgyűjtemény sajtóreferense szerdán az MTI-t.

Hegedűs Anita kiemelte, hogy az egyik legismertebb magyar származású képzőművész, Moholy-Nagy László több szállal is kötődik Szegedhez. Az alkotó a városban járt középiskolába, majd a háború után, 1919 augusztusában újra visszatért. Ekkor ismerkedett meg Gergely Sándor képzőművésszel, akivel úgy döntöttek, hogy külföldön folytatják életüket. Az emigrációhoz azonban tőkére volt szükségük, ezért kiállítást rendeztek Gergely Sándor műtermében, hogy az eladott képekből finanszírozhassák útjukat.

Hattula Moholy-Nagy, Moholy-Nagy László
Hattula Moholy-Nagy, Moholy-Nagy László lánya, MTI Fotó: Rosta Tibor

Moholy-Nagy közeli barátságot ápolt Juhász Gyulával, így nem meglepő, hogy a tárlatot a költő nyitotta meg, az eseményt pedig a Délmagyarország hasábjain is „hirdette”: „Műteremkiállítás. A legmodernebb művészeti irány két fiatal, tehetséges képviselője mond búcsút Szegednek. Gergely Sándor szobrász és a rövid ideje itt tartózkodó Moholy-Nagy László készülnek külföldre. Távozásuk előtt Szegeden készült műveikből kiállítást rendeznek a Gizella tér 3. sz. alatt lévő műteremben.” Ez volt Moholy-Nagy első és egyúttal egyetlen, életében megrendezett magyarországi kiállítása.

A Móra Ferenc Múzeum Moholy-Nagy és a szegedi avantgárd című tárlatán is megjelennek olyan alkotások, melyeket bemutattak az 1919-es kiállításon. Moholy-Nagy grafikái mellett Gergely Sándor, Csáky József és Bánszky Sándor műveit láthatja a közönség a Kultúrpalota földszinti kiállítótermében.

A tárlat megnyitója előtt az egykori szobrászműterem épületén felavatják Moholy-Nagy László domborműves emléktábláját, Székó Gábor alkotását.

Forrás: MTI

Frissítve: 2016.11.24. 20:22

Vélemény, hozzászólás?