A Facebook és YouTube hirdetések egy kisvállalkozás kommunikációjában

 „Iránytű a vállalkozások fejlesztéséhez”* című cikksorozatunkban a marketing megjelenésétől kezdve, a marketing összetételén és buktatóinak bemutatásán át szeretnénk megismertetni az olvasót a marketing szerteágazó tulajdonságaival és megjelenési formáival.
—–

A videó a média legnépszerűbb formája, és nemcsak jó ötlet, hanem szükségesség is, a weboldalon történő marketing céljából történő felhasználásuk. A videó marketingnek két erőműje van, a Facebook és a YouTube.

Nem nehéz belátni, hogy miért ezek a platformok uralják a videókat. Ugyanis a YouTube a legnépszerűbb video streaming szolgáltatás, a Facebook pedig a legnépszerűbb közösségi média platform, mivel a videók a felhasználó érdeklődése köré épülnek.

Vajon melyik a legjobb platform a marketing számára?

Valószínűleg ismeri, hogy a Facebook hirdetések úgy vannak elhelyezve, hogy a megtekintett videó közepén vagy ellenőrző pontjain legyenek a hirdetések. Ez biztosítja azt, hogy függetlenül attól, hogy a néző vagy felhasználó folytatni akarja a videót, akkor is látnia kell a hirdetés egy részét.

Nem csak a videókat illesztik be a hirdetésekbe, hanem beilleszthetők a felhasználó ütemtervébe. Ezek akkor kerülnek lejátszásra, amint a felhasználó átgörgeti őket, és remek módja annak biztosítására, hogy hirdetése legalább egy rövid ideig megjelenjen.

A Facebooknak nagyon intuitív hirdetési célzási szolgáltatása is van. A Facebookra eljuttatott tömérdek mennyiségű információ miatt, hirdetéseiket olyan emberek felé irányíthatja, akik nagyobb valószínűséggel nézik meg őket, vagy akár felkeresik az Ön webhelyét.

Az a lehetőség, hogy megcélozzuk azokat a potenciális ügyfeleket, akik megfelelnek az ideális ügyfélnek, hatalmas pluszt jelent, és jó ok a Facebook hirdetések választására.

Mindazonáltal, a YouTube segítségével a videó marketing szempontjából két lehetőség közül választhat, az egyik a videóba ágyazott, míg a másik a megjelenített videó. A videóba ágyazott videó lejátszása a videó előtt vagy közben játszódik le, és lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy az első 5 másodperc után kilépjen. A képernyőn megjelenő hirdetések a megtekintett videón kívül helyezkednek el, és csak akkor jelennek meg, ha a felhasználó rákattint.

A YouTube jelentős előnye, hogy az emberek nagyobb valószínűséggel kapcsolják be a hangot. Ezért ha zenét szeretne beilleszteni vagy beszédet mond, akkor az, nem fog elveszni azon felhasználók számára, akik némán nézik a videót.

A YouTube hátránya az, hogy a célközönség funkciója nem olyan lenyűgöző, mint a Facebooké. Mivel a felhasználók csak megjegyzéseket vagy videókat tesznek közzé, a YouTube nem gyűjt személyes információkat, ami viszont kevésbé teszi lehetővé a hirdetések célzását. Ugyanakkor használhatja az életkort, a nemet és az általános érdeklődést, amikor kiválasztja a célközönséget.

A Facebook és a YouTube közötti nagy különbségek a költségekben és a hirdetések célzására való képességben rejlik. Beszéljünk a költségekről.

A Facebook három különféle lehetőséget kínál a hirdetések vásárlására. Első lehetőség, amikor azoknak jelennek meg a hirdetések, akik megnézik a teljes hirdetést, ha rövidebb, mint 15 másodperc. A következő az, amikor azoknak mutatják, akik legalább 10 másodpercig néznek videót. A harmadik pedig, amikor azoknak mutatják, akik legalább két másodpercig néznek videót

Bár mindegyik különbözik, ha a webhelyének marketinghirdetését három másodpercig vagy annál hosszabb ideig figyelik, akkor az, megtekintésnek számít.

A YouTube viszont csak a fentiekben tárgyalt két lehetőséget kínálja.

Természete miatt a Facebook általában olcsóbb. Ennek oka az, hogy az emberek egy hirdetésen keresztül több hirdetést görgethetnek egy munkamenetben, így több pénzt keresnek a Facebookon. Ennek eredményeként több hirdetést helyezhetnek el, és nem kell annyit fizetniük.

Szóval, melyik a jobb?

Annak eldöntésekor, hogy melyik platform tudja jobban szolgálni marketingjét, nincs egyértelmű nyertes. Noha a Facebook olcsóbb lehet, a YouTube-on elért videó felvételek száma lenyűgöző, és van, amit nem lehet kiszámítani. Valójában azt javasoljuk, hogy mindkét platformot használja webhelye hirdetésére. Nem lenne értelme csak az egyik platformot figyelnie, a másikat pedig figyelmen kívül hagynia.

Dél-Alföld vidéki, elsősorban hátrányos helyzetű területeinek (kis) vállalkozásaira, önálló emberi erőforrásaira, helyi önkormányzatokra és civil szervezetekre kívánjuk fókuszálni a kialakított marketingszolgáltatási csomagot.

A vidéki, kevésbé kedvező helyzetű térségek ötletgazdag vállalkozásainak is korszerű marketingismeretekre van szükségük, hogy a termékeiket, szolgáltatásaikat megfelelő nagyságú vevőkörhöz eljuttathassák. Fejlődőbb térségekhez hasonló evidens viszonyrendszereket itt ki kell építeni, fel kell kutatni a lehetséges partnereket. Sok esetben ezen reális igényt maguk a vállalkozások is nehezen ismerik fel, illetve, ha fel is ismerik, a marketingismeretek megszerzését bonyolult feladatnak tartják, idegenkednek tőle vagy szűkös forrásaikból nem áldoznak erre a területre a megtérülés feltételezett hiánya miatt. A vállalkozások így nem tudnak a meglévő helyzetükből, lehetőségeikből kitörni és ezt logikusan alá is tudják támasztani tudás- és forráshiányra hivatkozva.

A projekt abban kíván segíteni, hogy elérhető árfekvés mellett olyan differenciált tudásanyagot biztosítson, amelyben mind az üzleti ismeretek és az iskolázottság alacsonyabb szintjén lévők, mind a marketinget valamilyen szinten már gyakorlók új képességekhez jussanak. A projektet alkotó oktatási és médiaszolgáltatás révén a vállalkozások pszichés és kognitív képességeinek megfelelő módszertannal fejleszthetik a saját marketingképességeiket, illetve egy idő után akár saját lábra is állhatnak.

—–
* A VKB Nonprofit Kft. egy szociális szempontokat is figyelembe vevő vállalkozás, mely a hátrányos helyzetű területeken működő vállalkozások marketingtevékenységének megsegítésére fókuszál. A marketing csomag kidolgozása a Széchenyi GINOP-5.1.7-17-2018-00162 számú, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretén belül finanszírozott, az EU és Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg.

További információ, kapcsolatfelvétel:
VKB NKft.
Iránytű – vállalkozásfejlesztési program

(X)
Európai Unió Európai Szociális Alap