Gerincvédelem

SmartSeat – az okos irodaszék

Az ülés a lehető legegészségtelenebb pozíció az emberi test számára, amely az evolúció során a felegyenesedett, dinamikus mozgás és a fekvő helyzetben történő pihenés követelményei szerint alakult ki.

Az irodai munkavégzés elterjedésével a legtöbb munkavállaló ebben a testhelyzetben kénytelen a nap nagy részét eltölteni, ami hosszútávú egészségkárosodást eredményezhet. Azonban a tudatosan beépített, mozgással töltött szünetekkel és a helyes testtartásban végzett ülő munkával minimálisra csökkenthetjük a kockázatokat. A helyes testtartásban történő ülés elengedhetetlen feltétele a megfelelően beállítható ergonomikus szék.

Cikksorozatunkban szeretnénk bemutatni azokat az ergonómiai és munkaügyi szempontokat, amelyek mentén a különböző testméretekkel és esetlegesen már meglévő gerincproblémákkal rendelkező felhasználók számára kifejlesztjük az optimális testhelyzetet biztosító irodaszéket.

_____________________

A gerinc az egész test alappillére, minden további végtagmozgási lehetőség innen indul ki.

Ha a gerinc betegségben szenved, nem lehet elhanyagolni annak gyógyítását, kúrálását, és inkább a megelőzést kell forszírozni, mert nehezen gyógyuló szervről van szó

Már a csecsemőknél vigyázni kell arra, hogy a puhább csontozattal ne éljünk vissza, ne tegyük ki korán a csontozatot terhelésnek. Manapság lelkesen viselik az anyukák a hátra, mellkasra szíjazott, kötött babahordozókat, a kis csöppségek kuporodva, függőleges gerincgörbülettel tartózkodnak órák hosszat az édesanya közelében így. Legalább 6 hónapos korig inkább a vízszintes elhelyezkedést kellene preferálni, az édesanya karján és ölében elég időt töltenek a kisbabák a világ ügyeit kémlelve.

Kisgyermekkorban az iskolai ülés okozhat problémákat. Manapság elhanyagolják a gyermekek helyes testtartásra szoktatását az iskolapadban. Kevés figyelem irányul arra, hogy a széket húzzák közelebb a padhoz, írás közben a nem író kéz alkarját is fektessék a padra, megtámasztva a törzset. Az asztallal mindig szemben kell ülni, tartós kicsavart állapot kerülendő. A fejet kellő magasságban kell tartani, inkább a füzetet, könyvet kell feljebb tolni az asztallapon. Sajnos kimentek a divatból a döntött felületű padok, pedig könnyebb lenne egyenes háttal írás kivitelezni.

A serdülőkor kritikus a testalkat szempontjából, hirtelen nyúlnak a gyerekek és koordinációs problémáik vannak, egyszerűen meg kell szokniuk új önmagukat. Ebben a korban a sport, napi 1 órás testmozgás elengedhetetlen. Ebből a szempontból üdvözlendő az iskolai heti 5 óra testnevelő óra.  Az iskolapadban eltöltött idő miatt a gerinctájéki izmok megerősítése alapvető fontosságú: úszással, futással, erősítő gyakorlatokkal.

A várandós állapot is megterheli a gerincet, ellensúlyozni kell az állapottal együttjáró tehereloszlás változását. Különösen kb. a 4 hónapos kortól érezhető ez az eltolódás, innentől kezdve érdemes gerinckímélő és erősítő gyakorlatokat végezni. Az utolsó 1-2 hónapban már nem annyira javallott, nehogy beinduljon idő előtt a szülési folyamat.

Az aktív dolgozói korban alattomos veszélyforrás a gerincre az ülőmunka. Ezt a munkavégzési formát inkább egészségesnek fogjuk fel a kényelmessége okán. De az évek és maguk ottfelejtése a számítógép előtt, jelentős gerinctájéki problémák forrása. Mire feleszmél az ember, már az orvosnál is találjuk magunkat. Többféle ergonómikus irodaszék áll manapság rendelkezésre, de sohasem lehet befejezettnek tekinteni azt a törekvést, még jobb irodaszéket fejlesszünk ki. A „SmartSeat” irodaszék korunk egyik legmodernebb fejlesztése. Tudja mindazon funkciókat, amelyeket a többi eddigi irodaszék, és ezt még egyedibben, testhez igazodóbb beállíthatóságokkal és érzékelőkkel spékeli meg. Számítógépes kijelzőn követhető az egészséges testtartás, azonnal korrekció hajtható végre a visszajelzés alapján, ha mégsem lenne megfelelő.

Az idősödő korban a csontritkulás tud meglepetésekkel szolgálni. A folyamatos testmozgást nem szabad abba hagyni, emellett kontrollvizsgálatokra érdemes járni, mielőbb elcsípni a kedvezőtlen folyamatokat.

A gerincvédelem tehát végigkíséri az emberi életet, amelyet nem lehet egyik korban sem büntetlenül elhanyagolni.

_____________________

„SmartSeat” márkanév alatt a gerincoszlopot a lehető legkevésbé terhelő, optimális emésztési és keringési folyamatokat az egészséges testtartás révén lehetővé tevő irodaszék fejlesztését tűztük ki célul. Az egyedi mechanikai megoldásnak köszönhetően statikus, de minden irányba fokozatmentesen állítható, (gerincproblémával küzdőknél előre is) dönthető ülőlappal rendelkező, a jelenleg legfejlettebb tudományos eredményeket is figyelembe vevő, ergonomikus pozicionálható irodaszékünk a Széchenyi 2020 Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretén belül „Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés” tárgyú VEKOP-2.1.7-15-2016-00145 számú projekt keretében, az EU és Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg.

További információ:egész
SmartSeat – az irodai okos szék
SmartSeat – Smart office chair
SmartSeat – Intelligenter Bürostuhl

(X)