Az ülőmunka egészségügyi vonatkozásai VI. – Metabolikus szindróma


Az ülés a lehető legegészségtelenebb pozíció az emberi test számára, amely az evolúció során a felegyenesedett, dinamikus mozgás és a fekvő helyzetben történő pihenés követelményei szerint alakult ki.

Az irodai munkavégzés elterjedésével a legtöbb munkavállaló ebben a testhelyzetben kénytelen a nap nagy részét eltölteni, ami hosszútávú egészségkárosodást eredményezhet. Azonban a tudatosan beépített, mozgással töltött szünetekkel és a helyes testtartásban végzett ülő munkával minimálisra csökkenthetjük a kockázatokat. A helyes testtartásban történő ülés elengedhetetlen feltétele a megfelelően beállítható ergonomikus szék.

Cikksorozatunkban szeretnénk bemutatni azokat az ergonómiai és munkaügyi szempontokat, amelyek mentén a különböző testméretekkel és esetlegesen már meglévő gerincproblémákkal rendelkező felhasználók számára kifejlesztjük az optimális testhelyzetet biztosító irodaszéket.

_____________________

Amikor hosszan tartó ülő testtartásról beszélünk, egyszersmind civilizációs ártalomról is beszélünk, mivel az ülés, mint passzív testtartás teljesen ellentétes az ember mozgásra teremtett testalkatával. Emiatt a leghangsúlyosabb követelmény az elegendő és egészséges mozgás, amit biztosítanunk kell számára, akár ülés közben is. Ennek biztosítéka a pozícionálható ergonomikus irodai szék, és az alternatív ülőalkalmatosságok, mint pl. a fittball vagy a térdeplőszék.

Munkahelyen kívül viszont magunknak kell gondoskodnunk a kellő mozgásról, amely “karban tartja” egészségünket. Ez annál is inkább fontos, mert a passzív életmód nem kedvez az egészséges, jó emésztésnek, enni viszont kell.

Arról már szóltunk, hogy a rendszeres, könnyű táplálkozást célszerű az irodai életmódhoz, amely nem jár azzal a veszéllyel, hogy betegségeket okoz. A rendszertelen életmód, a stressz, a túlevés, a nassolás azonban szinte biztosítéka annak a civilizációs betegségtünetnek, amit metabolikus szindrómának nevez az orvostudomány.

Mi is a metabolikus szindróma?

Négy tünet együttes jelenlétét nevezzük így:

  1. az elhízás,
  2. a cukorbetegség,
  3. a magas vérnyomás,
  4. a magas vérzsírszint

tehát összetett anyagcsere-zavarról van szó.

Férfiak esetében az alma formájú elhízás elősegíti a magas vérnyomás, szív-és érrendszeri betegségek, infarktus és stroke, valamint a cukorbetegség kialakulását. Nők esetében a körte formájú elhízás mozgásszervi betegségekhez, visszérbántalmakhoz vezet, amelyből vérrög kialakulása, majd trombózis, embólia következhet és ugyanúgy a cukorbetegség is.

A metabolikus szindróma kialakulásának genetikai háttere is lehet, de az esetek többségében a civilizációs étrend a fő ok: túl sok fehérjét, sok fehér cukrot, finomított lisztből készült élelmiszert és telített zsírsavakban dús ételeket fogyasztunk. Emellett a bevitt élelmiszer mennyisége – vagyis a felesleg is – felelős a betegségek kialakulásáért.

Hogyan megy végbe ez a folyamat? A cukor fogyasztása gyors vércukorszint emelkedést eredményez, amire a megemelkedett inzulin-termelődés a válasz. A folyamat gyakori megismétlődése – nassolás következményeként is – a vércukorszint tartós megemelkedését eredményezi, ez pedig az inzulinrezisztencia nevű tünet. Ez már a cukorbetegség előszobája. A szénhidrát-felesleg zsír formájában elraktározódik, megkezdődik az elhízás és vele együtt a vérzsírszint emelkedése is. Mindezek együttes következménye az érelmeszesedés, a magas vérnyomás, az infarktus, a stroke és a tüdőembólia veszélye.

Hogyan kezelhetjük a metabolikus szindróma tüneteit? Legjobb, ha elkerüljük, nem engedjük kibontakozni a tüneteket. De ha már bekövetkezett a baj, forduljunk orvoshoz és tartsuk be az előírásokat, amelyek életmód változtatást is javasolnak. Kerüljük a már említett káros élelmiszereket; együnk kevesebbet, hiszen az irodai munka lényegesen kevesebb kalóriát igényel, mint amennyit ésszerűtlen táplálkozással beviszünk. Táplálkozási szakemberek tanácsa az, hogy méregtelenítsük szervezetünket, hogy meg tudjon szabadulni a felesleges anyagoktól. Ülő munkához ajánlott kalória-és tápanyag táblázatokból személyre szabott étrendet állíthatunk össze, ami pénztárcánkat sem terheli meg, annál is inkább, mert az egészség helyreállítása mindig drágább, mint a megőrzése.

Vezessük be életünkbe – és különösképpen táplálkozásunkba – az ésszerűséget, a mértéktartást, az önfegyelmet és ne feledkezzünk meg az elegendő, egészséges mozgásról sem!

Ha pedig irodai ülőalkalmatosságot választ, olyan szék mellett döntsön, amely az általunk gyártott irodai székhez hasonlóan metabolikus szindróma megelőzésére is alkalmas, maximális mozgási lehetőséget biztosít ülés közben is.

___________________

A „SmartSeat” márkanév alatt a gerincoszlopot a lehető legkevésbé terhelő, optimális emésztési és keringési folyamatokat az egészséges testtartás révén lehetővé tevő irodaszék fejlesztését tűztük ki célul. Az egyedi mechanikai megoldásnak köszönhetően statikus, de minden irányba fokozatmentesen állítható, (gerincproblémával küzdőknél előre is) dönthető ülőlappal rendelkező, ergonomikus irodaszékünk a Széchenyi 2020 Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretén belül „Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés” tárgyú VEKOP-2.1.7-15-2016-00145 számú projekt keretében, az EU és Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg.

További információ:
SmartSeat – az irodai okos szék
SmartSeat – Smart office chair
SmartSeat – Intelligenter Bürostuhl

(X) Frissítve: 2019.04.12.